Boomkwekerij
"De Nieuwe Weide"
Adres:
Rijnbandijk 62 a
4041 EE Kesteren
Contact:
Henk Stam
Stefan Stam

06-16545506
06-38909013
 

Populus alba

Beschrijving
Afmeting: 18 tot 30 meter.
Levensduur: Overblijvend. Fanerofyt (winterknoppen minstens 50 cm boven de grond, boom).
Bloeimaanden: Maart en april.
Wortels: Het wortelstelsel kan een doorsnede van 25 meter bereiken.
Stam: Een brede kroon. De schors is eerst wit,maar wordt later glad en grijs en tenslotte ruw met ruitvormige holten. Aan de voet is de stam gegroefd.
Takken: Jonge takken zijn witviltig.
Bladeren: De bovenkant van de bladeren is donkergroen, de onderkant witviltig. Ze zijn meer breed dan lang, eirond, handvormig gelobd tot gespleten met 3 tot 5 grofgetande lobben en hebben meestal een iets hartvormige voet. Bladeren aan de lange takken zijn diep ingesneden, die van de korte takken ondiep ingesneden.
Bloemen: Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Tweehuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten). De katjes worden ongeveer 5 cm lang. Ze zijn korter en stijver dan die van Ratelpopulier. Bloemen met bruine, ondiep getande tot bijna gaafrandige iets gewimperde schutbladen, met 6 tot 10 meeldraden en 4 geelachtige tot roze stempels.
Vruchten: Een doosvrucht. De vruchtkatjes worden 8 tot 10 cm. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Biotoop
Bodem: Zonnige plaatsen op vrij droge tot vrij natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, neutrale tot meestal kalkhoudende grond (van zand tot klei).
Groeiplaatsen: Zeeduinen (duinbossen), bossen (o.a. ooibossen langs grote rivieren), bosranden, struwelen en bermen.