Boomkwekerij
"De Nieuwe Weide"
Adres:
Rijnbandijk 62 a
4041 EE Kesteren
Contact:
Henk Stam
Stefan Stam

06-16545506
06-38909013
 

Acer pseudoplantanus

Beschrijving
Afmeting: Tot 30 meter.
Levensduur: Overblijvend. Fanerofyt (winterknoppen minstens 50 cm boven de grond, boom).
Bloeimaanden: April, mei, juni.
StamDe dunne schors is grijs. Eerst is hij glad, later gaat de schors schilferen.
TakkenDe boom is wijd vertakt. Jonge takken zijn kaal. De groene bladknoppen zijn dik en eivormig.
Bladeren: De bladeren zijn van boven donkergroen en aan de onderkant blauwachtig groen of roodachtig. Ze worden 10 tot 25 cm lang. In de nerfoksels zitten haarbosjes, maar verder zijn ze kaal. De bladeren zijn handlobbig met 3, 5 of 7 toegespitste, grof getande lobben. De bladsteel.is roodachtig.
Bloemen: Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen smalle, hangende, 5 tot 15 cm lange pluimen. De bloemen zijn geelgroen en 6 tot 7 mm lang. Elke bloem heeft 5 vrijstaande kelk- en kroonbladen. De bloemen verschijnen tegelijk of later dan de bladeren.
Vruchten: Een splitvrucht. De vleugels van de vruchthelften maken een rechte of scherpe hoek. De vruchten zijn kaal. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Biotoop
Bodem: Zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op droge tot matig vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, zwak zure tot kalkhoudende grond (vaak op zand of stenige plaatsen).
Groeiplaatsen: Bossen (loofbossen), bosranden, kreupelhout, hakhout, heggen, waterkanten, ravijnen, hellingen, zeeduinen (duinhellingen en in de   binnenduinen) en langs spoorwegen (zaailingen in het grind van spoordijken en op spoorwegterreinen).